Hoe onderhoud je je racefiets het best?

Je racefiets is waarschijnlijk een kostbaar bezit voor je, zeker als je een echte fietsgek bent. Daarnaast is een racefiets ook niet zomaar iets, het is vaak een dure investering geweest. Je wil er daarom zolang mogelijk mee doen en daarnaast wil je dat die ook in een goede staat blijft. Hiervoor is het van belang dat je je racefiets goed onderhoudt. Hoe je dat doet lees je in deze blog.

Hou je fiets schoon

Een belangrijke eerste stap om je fiets goed te onderhouden is door je fiets schoon te houden. Dit lijkt misschien niet zo belangrijk voor het onderhouden van je fiets, maar toch maakt dit wel degelijk een verschil. Wanneer je met je fiets door het zand, de modder en de regen bent gefietst, maak je je fiets het beste direct erna schoon. Zo voorkom je dat zandkorrels en water je fiets gaat aantasten. Zorg dat je daarna je fiets ook afdroogt. 

Ontvetten en insmeren

Het insmeren van je ketting is iets wat zeer belangrijk is. Door je ketting regelmatig schoon te maken voorkom je schade van zand of steentjes. Daarna is het wel heel belangrijk dat je je ketting weer invet, zodat je ketting weer soepel wordt. 

Schroefjes aandraaien

Check regelmatig even of alle schroefjes en boutjes nog goed vast zitten aan je fiets. Zo niet, dan is het een kleine moeite om deze even aan te draaien en goed vast te zetten. Zo voorkom je schuring tussen de onderdelen van je fiets, en in het ergste geval dat er schroefjes, en dus onderdelen, uitvallen.

Goed opbergen

Om je fiets goed te houden is het ook heel belangrijk dat je je fiets op een goede manier opbergt. Zorg dat je fiets niet in een hele koude en vochtige ruimte staat. Dit kan op den duur de houdbaarheid van je fiets verkorten. Ook een hele warme ruimte is niet goed voor je fiets. Het beste stal je je fiets in een droge en koele ruimte. Daarnaast is het belangrijk dat je fiets niet beschadigd wordt terwijl die gestalt staat, door dat je er bijvoorbeeld tegenaan loopt. Om deze reden kan je kiezen voor een ophangsysteem voor je racefiets. Op deze manier staat je fiets niet in de weg, en loop je niet het risico dat je hem per ongeluk omstoot. Je hebt zowel verticale- als horizontale ophangsystemen. Een bekend ophangsysteem wat goed bekend staat, is het racefiets ophangsysteem van Stasdock. Met dit systeem bevestig je je fiets horizontaal aan de muur. Bovendien kun je bij dit systeem je schoenen en fiets accessoires ook kwijt aan hetzelfde ophangsysteem. Op deze manier heb je dus alles op een plek bij elkaar.