Wat voor fiets past bij jou en je doel?

Er zijn een heleboel verschillende fietsen op de markt. Elke fiets heeft zo zijn eigen doel, zijn voordelen en zijn nadelen. Over het algemeen maken we onderscheid tussen elektrische fietsen, sportieve fietsen en stadsfietsen. In deze blog lees je meer over welke over deze verschillende fietsen. Zo kom je erachter welke fiets het beste bij jou past, en je eventueel kan aanschaffen.

Elektrische fietsen

Een elektrische fiets is een fiets die wordt aangedreven door een elektrische motor. Hierdoor hoef je zelf minder te doen en kost fietsen minder energie. Je kan hierdoor ook veel sneller fietsen. Elektrische fietsen gaan tot wel 25 kilometer per uur met trapondersteuning. Dit is zeker een verschil met een niet elektrisch aangedreven fiets, waarmee men gemiddeld 12 kilometer per uur fietst. Elektrische fietsen worden veelal gebruikt door ouderen die moeite hebben met fietsen doordat ze minder kracht hebben, of door mensen die grote afstanden willen afleggen met de fiets. Werk jij bijvoorbeeld in een dorp verderop en kost het je net teveel moeite om elke dag met de fiets naar werk te gaan? Dan is een elektriche fiets een goede optie. Hierdoor ben je sneller en met minder moeite op je werk, maar ben je nogsteeds in beweging én het is goed voor het milieu. 

Sportieve fietsen

Sportieve fietsen zijn fietsen zoals racefietsen, mountainbikes of gravelbikes. Deze fietsen zijn vooral bedoeld voor sportieve fietstochten. Racefietsen kan je gebruiken voor lange afstanden over vlakke of heuvelachtige wegen. Door de smalle banden en het lichte ontwerp ben je snel en wendbaar. Mountainbikes zijn goed te gebruiken om trails mee af te leggen, bijvoorbeeld in het bos of in de duinen. Door de dikke banden van mountainbikes heb je veel grip op de weg en kan je je makkelijk voort bewegen. Gravelbikes zijn fietsen waarmee je op zowel harde als half-harde ondergronden kan fietsen. Een gravelbike is een iets relaxter model van een racefiets. 

Stadsfietsen

Stadsfietsen zijn reguliere fietsen waarmee je gemakkelijk jezelf door de stad kan manoeuvreren. Je hebt verschillende soorten stadsfietsen, zoals een omafiets, een opafiets, transportfietsen of vouwfietsen. Met stadsfietsen kan je kortere afstanden afleggen. Een stadsfiets is niet geschikt om echt flinke fietstochten mee af te leggen van meer dan 15 kilometer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *