Tips voor een racefiets vakantie

Pas als je op fietsvakantie bent, ontdek je alle kleine – en soms grotere – dingen die je fietsvakantie net dat beetje gelukkiger kunnen maken. Hier zijn onze beste tips.

Juiste tijd om te gaan

Als u van een zonovergoten maar niet te warme fietsvakantie houdt (zoals de meeste mensen), kies dan voor Europa in de vroege of late zomer. April of mei en september of oktober zijn perfect voor een reis naar zuidelijker streken van Europa. Als u vroeger of later in het traditionele vakantieseizoen gaat, zijn vluchten en rondreizen goedkoper.

Minder is meer

Populaire bestemmingen voor fietsvakanties, zoals Zuid-Spanje, Mallorca en de Canarische Eilanden, hebben buiten de Britse schoolvakanties minder toeristen. Zoek ook naar locaties die in opkomst zijn als populaire fietsbestemmingen om de drukte te vermijden, zoals Kreta, Rhodos, Corsica, Kroatië, Slovenië en minder “resorty” gebieden van het vasteland van Spanje, Italië en Griekenland.

Boek een rondreis

Het is veel gemakkelijker om te genieten van een fietsvakantie waarbij uw bagage voor u wordt overgebracht tussen de accommodaties. Als je een fietsvakantie boekt, heb je ook het voordeel van geplande routes en voorgestelde plaatsen om te stoppen voor eten en bezienswaardigheden.

Verblijf op één plaats

Een alternatief voor een fietsvakantie is om op één plaats te blijven en elke dag de omgeving per fiets te verkennen. Ook hier kent een fietsvakantiebedrijf de beste plaatsen om te fietsen en kan het dagroutes voor u voorstellen. De wetenschap dat u elke avond naar een accommodatie van goede kwaliteit terugkeert, maakt het fietsen des te beter.

Tip: https://campingardennen.nl/fietsen/racefiets-arrangement/

Boek een fiets

U kunt ervoor kiezen om uw eigen fiets mee te nemen naar het buitenland, maar met de groei van fietsvakanties zult u merken dat er veel verhuurbedrijven zijn die fietsen van goede kwaliteit verhuren voor ongeveer dezelfde prijs als wanneer u een fietstas meeneemt in het vliegtuig.

Vraag het aan anderen

Als u niet zeker bent over de beste plekjes voor een fietsvakantie kunt u er zeker van zijn dat fervente fietsers het wel weten. Kijk op fietsforums of vraag fietsvrienden om tips.

Geniet van gemakkelijkere – of herstel – dagen op een fietsvakantie. Geniet van makkelijkere – of herstel – dagen op een fietsvakantie.

Doe het rustig aan

Afhankelijk van je ervaring en conditie kan het goed zijn dat je wat langere dagen in het zadel wilt doen. Sommige fietsers houden er ook van om dagen met heuvelachtigere routes in te plannen. Maar het is een goed idee om een dag wat rustiger aan te doen of minder kilometers te maken, zodat u op de moeilijkere dagen in goede conditie bent om ervan te genieten.

Handige accessoires

Als u in het voor- of naseizoen fietst, is het weer niet altijd warm en zonnig. Het is de kans die je neemt voor minder drukke bestemmingen. Een paar handige accessoires zijn dus arm- en beenwarmers (rol deze op tot een balletje en stop ze in een achterzak als je ze niet gebruikt) en een lichtgewicht winddicht en/of waterdicht jack.

Tip: racefiets weekend Ardennen

Veel bidons

Neem twee bidons mee voor uw fietsvakantie. Gebruik één grotere fles voor water en de andere voor nuttige extra’s zoals een fietsgereedschap, armwarmers en een gilet of jas. Veel huurfietsen worden geleverd met een zadeltas met bandenlichters en een reserve binnenband, maar nergens anders kunt u het een en ander in meenemen. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van de achterzakken in uw fietsshirt, maar een reservefles is ook een prima opbergplaats, vooral als u de spullen droog en stofvrij wilt houden.

Zonnebrandcrème

De zon verbrandt je tijdens het fietsen op allerlei rare plekken, zoals knieën, achterkant van de benen en binnenkant van de armen en polsen. Zorg ervoor dat u deze plekken insmeert met zonnebrandcrème met een hoge factor.